roti sardin mali








bahan- bahan


  • 1 kg tepung gandum
  • 1 tin sardin- dihancurkan
  • 1 biji bawang besar- dihiris
  • 3 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu kecik garam
  • air  secukupnya
  • minyak masak ler...;-)
cara - caranya:

  1. korang mesti menyatukan ikatan tepung, majerin, telur garam dan gula pasir sehingga rata.(tepung dah curang gn majerin..huhuhuhu)
  2. tuangkan air dan gaulkan sihingga sebati. Uli lah ia sehingga ia menjadi lembut
  3. lalu korang bahagikanlah adunan itu kepada beberapa bebila kecil. jangan lupa!! tuang sedikit minyak dan biarkan semalaman.
  4. keesokkannya(huhuhu...cam cerita lak), canaikan lah setiap bebola nipis - nipis.letak ler sardin gn bawang besar tadi...
  5. pastu, korang lipat la roti tu..lipat, lipat tepung lalu disemadikan di dalam kuali yang panas sehingga jadi warna kuning ok??
  6. pastu,bukak mulut, dan makan....hehehe

No comments:

Post a Comment