![]() |
- mentega 150 gm
- minyak sapi ghee 10 gm
- gula kastor 55 gm
- telur 1 biji
- tepung gandum 200 gm
- tepung kastard 25 gm
- tepung jagung 25 gm
- cornflaks(dikisar) 25 gm
- inti tart nenas(ready made) 300 gm
- cornflaks(buat hiasan) 50 gm
cara - caranya:
- pukul mentega, gula kastor, minyak sapi hingga sebati.
- masukkan telur dan gaul kemudian campurkan tepung gandum, tepung kastard, tepung jagung serta cornflaks dan gaul sehingga sebati kemudian menjadi doh yang tidak melekat pada jari
- ambil doh dan masukkan kedalam acuan seperti ini
4. setelah dimasukkan ke dalam acuan tersebut, tekan doh didalam acuan menjadi memanjang. letak inti dihujung doh yang telah ditekan tadi, kemudian gulung.
5. susun tart diatas dulang pembakar.
6. sapukan kuning telur di bahagian permukaan tart dan taburkan cornflaks di atasnya sebagai hiasan.
7. bakar pada suhu 160c selama 20 minit.
tada........
No comments:
Post a Comment